fbpx
Book tid online

Hormonfri fertilitetsbehandling

Når der som familie tages beslutning om at sætte et lille nyt menneske til verden, er det for nogen ikke så lige til som håbet. Der kan være brug for fertilitetsfremmende behandling.

Generelt falder talen oftest på livsstil. Det kan være at beslutningen om at leve sundere allerede er taget og efterlevet fra starten. For andre er det en sværere proces at nå dertil, hvor tanke også bliver til handling.

Når vi taler om livsstilsfaktorer der har betydning for fertiliteten, så er de fleste med på, at der er flere faktorer der spiller ind. Overordnet er tale om Kost, Rygning, Alkohol (og andre stimulanser) samt Motion. De såkaldte KRAM-faktorer.

Når du booker tid til Fertilitetsbehandling første gang skal du booke tid til jordemoderkonsultation på 60 min. Her lægges et forløb specielt til dig. Læs evt. mere om vores træningstilbud i form af fertilitetstræning, arvævsbehandling mm. eller tag et kig nedenfor, hvor du kan læse mere om Laserbehandling som fertilitetsfremmende behandling. Laserbehandling gives både til mænd og kvinder.

Fertilitetsfremmende behandling til Kvinder

Arvæv er et problem for kvindens fertilitet, da arvæv også er det man kalder klistervæv. Der er altså tale om væv der kan klistre sig fast til andet væv og dermed nedsætte mobiliteten af organer og bækken. Arvæv kan komme fra operationer, også kejsersnit eller infektioner. Det kan være gentagne urinvejsinfektioner, infektioner i underlivet eller seksuelt overførte sygdomme. Har du svært ved at blive gravid så tænk over, om du tidligere har oplevet lignende infektioner.

Andre gange kan der være tale om PCOS eller Endometriose, som også kan danne arvæv.

I tilfælde af ovenstående vil der også her kunne benyttes LLLT (Low Level Laser Therapy) som en del af den samlede behandling. Det er her vigtig at fastslå, at det ikke kan stå alene, men fungerer rigtig godt i samspil med fertilitetsfremmende træning og alm. motion, behandling af låsninger og justeringer af kost/motion.

Falder valget på at bruge LLLT som en del af din behandling, vil man over en kortere periode modtage flere behandlinger med kort interval á 6 gange på 14 dage. Herefter gør vi status over udviklingen og laver sammen den følgende plan for resten af forløbet.

LLLT-behandlinger hos kvinder er med til at øge blodcirkulationen, dæmpe evt. inflammation, løsne rigid arvæv samt øge energien i cellerne.

Fertilitetsfremmende behandling til mænd

De fleste ved at man i perioden ved ønsket graviditet bør holde sig fra alkohol og andre stimulanser. Fokus har dog mest ligget på kvinden. Erfaring viser dog, at flere mænd ikke har tænkt, at deres brug af alkohol og stimulanser kunne have samme dårlige indflydelse på graviditetsprocessen. De har måske skåret ned i hverdagene, men den får stadig fuld gas i weekenderne.

En sædcelle er 3 måneder om at modnes. Det har derfor stor betydning at du som mand engagerer dig i denne proces. En ting er at have svømmefærdige sædceller. Men det skulle helst også gerne være de sundeste og stærkeste i flokken der når frem til ægget. Det nedbringer nemlig risikoen for abort eller gendefekter.

I dag findes der desuden flere kosttilskud rettet til mænd i graviditetsprocessen som kan være med til at højne kvaliteten af sæden. Der er altså en masse du selv kan gøre. Skulle du alligevel have brug for lidt ekstra hjælp, kan vi tilbyde Fertilitetsfremmende behandling af evt. låsninger der medfører nedsat bevægelighed og blodflow i bækkenregionen og LLLT.

LLLT tilbydes i dagene op til kvindens ægløsning, som regel 2-3 behandlinger. Studier peger på, at behandlingerne dels øger mortaliteten (svømmedygtige sædceller) men også at de kan forebygge DNA-skader på sædcellen. De kan endda fremskynde helingsprocessen på allerede skadede sædceller.

Behandlingen foregår ved at der med laser behandles af få sekunders varighed på pung og prostata.

Vægt/BMI

For at opnå de bedste muligheder for graviditet er det vigtigt med en BMI, der ligger så tæt på normalen som muligt. Fordi vægten har betydningen for ens hormonbalance og dermed den reproduktive sundhed – eksempelvis uregelmæssige blødninger eller udeblevne blødninger.

Endvidere er der med forhøjet BMI inden graviditeten øget risiko for graviditets- og fødselskomplikationer, men også øget risiko for abort.

For mænd har særligt overvægt betydning for sædcelletallet.